Направете работнот си място по-защитено с двуфакторна автентикация

“Hundreds of thousands of passwords leaked online”. This was the headline of an article on DinSide.no in October this year, and unfortunately one of a great many highlighting the fact that usernames and passwords are more and more frequently being compromised and posted openly on the internet.
Изпробвайте Workspace
Вземете бизнес имейл, облачно пространство, видео разговори и още.

“Стотици хиляди пароли изтекли онлайн“. Това беше заглавието на статия в DinSide.no през Октомври тази година и за съжаление, е вярно че потребителски имена и пароли все по-често се компроментират и качват свободно в интернет. Голяма част от потребителите използват една и съща парола, за да достъпват всичките услуги и системи онлайн. По този начин всички акаунти стават уязвими, ако паролата е компроментирана. Това може да означава, че ако използвате една и съща парола навсякъде, не само вашият Facebook може да бъде компроментиран, но и имейл акаунта и услугите за банкиране. С усвояване на допълнителен слой защита – като двуфакторна автентикация – вие сте по-защитени от потенциални атаки.

Множество начини за удостоверение

Едно обичано дете има много имена, както се казва, а двуфакторната автентикация не е по-различна. Често можете да я срещнете като 2FA, верификация с две стъпки или двустъпкова верификация и съществува от доста години вече. Виса картите е един пример. Физическата карта не е достатъчна за да изтеглите пари от банкомат – трябва да въведете и правилният ПИН код. Онлайн двуфакторната автентикация работи по същия начин. С помощта на допълнителната защита, ако потребителското ви име и парола е открадната, потенциалният хакер няма да има достъп до вашият акаунт и информация, тъй като ще се нуждае от повече от име и парола.

Днес, голяма част от установените сайтове и услуги използват 2FA и обикновенно не е сложен процес за настройване. Уебсайтове, които предлагат този тип защита имат детайлно обяснение в стъпки за активирането ѝ, което в повечето случаи включва избора на един или повече метода като допълнителен слой защита.

Това може да бъде всичко от потвърждаване на входа със СМС верификация до ПИН кодове, банков идентификатор и оторизиращи приложения (като Оторизацията от Google, която е използвана от множество уебсайтове). Често има възможността да се одобри и запомни входа към акаунт за устройството (например личен лаптоп) за определен период от време, с цел избягване на целият процес за верификация при влизане в акаунта. Обаче, ако някой се опита да влезне във вашият акаунт от непознато устройство, той/тя ще се сблъска с допълнителна, задължителна стъпка за верификация, следователно няма да успее да пробие в акаунта. Методите които може да използвате варират от уебсайт на уебсайт.

Двуфакторната автентикация осигурява защита

Колко сигурна е двуфакторната автентикация? За жалост, нищо не 100% сигурно, но Google, заедно с други, проведе задълбочени тестове свързани с 2FA и резултатът е ясен: осигурява високо ниво на сигурност. Както Google, така и други компании свързани със сигурността, са еднодушни за това че това е нещо, което всеки трябва да използва. Лично аз използвам двуфакторна верификация абсолютно навсякъде където пазарувам с кредитна карта.

За администраторите на G Suite(Workspace) среди е много лесно да се настрои двуфакторна верификация и е нещо, което ние препоръчваме да се активира като стандарт за компанията. Ако имате нужда от помощ или имате въпроси, ще се радваме да помогнем!

And finally, a couple of tips to make the world even more secure (for yourself at any rate)… И финално, няколко съвета с които можете да направите вашият свят по-защитен:

  • Не използвайте една и съща парола за няколко онлайн акаунта.
  • Постарайте се вашата парола да съдържа поне 8 символа – уникална комбинация от главни и малки букви, заедно с числа и специални символи.
  •  Също така – НЕ използвайте често срещани думи, адреси, рожденни дни или телефонен номер. Всичко което лесно може да се намери като информация за вас, ще бъде пъвото нещо което хакера ще пробва да използва срещу вас.

Ако се чудите дали вашата информация е компроментирана, можете да посетите следният уебсайт за да проверите: https://haveibeenpwned.com.

Свързани статии

Google Workspace Обучение

Преминаването към нова платформа винаги е важна промяна за Вашите служители и Вие искате Вашият първи ден да премине възможно най-гладко. Някои служители могат да се опасяват от промяната и да се нуждаят от малко лична помощ, независимо колко документация и обучение сте предоставили предварително.