Защо да изберете Google за Образование?

Google за Образование е набор от продукти на Google. Инструментите са проектирани да се използват за хостинг и разпространение на цифрови документи, комуникация и сътрудничество чрез клауд технология и могат да помогнат на учители, ученици, студенти, изследователи и организации на всички нива. Продуктите на Google за Образование включват платформата за сътрудничество G Suite for Education, услугата Classroom, устройства Chromebook и Google Cloud Platform - Клауд платформата на Google
Изпробвайте Workspace
Вземете бизнес имейл, облачно пространство, видео разговори и още.

Google за Образование е набор от продукти на Google. Инструментите са проектирани да се използват за хостинг и разпространение на цифрови документи, комуникация и сътрудничество чрез клауд технология и могат да помогнат на учители, ученици, студенти, изследователи и организации на всички нива. Продуктите на Google за Образование включват платформата за сътрудничество G Suite for Education, услугата Classroom, устройства Chromebook и Google Cloud Platform – Клауд платформата на Google

Учебни платформи

На пазара има редица платформи за дигитално обучение и несъмнено ще се появят още. На английски те обикновено се наричат LMS – системи за управление на обучението. Като бивши студенти имаме опит с изучаването на Българските образователни институции и въпреки че платформите им се използват от много учебни заведения, трябва да призная, че не ги намираме за особено привлекателни. Изучаването им изисква лицензи и фиксирана сума на допълнителен ГБ пространство, което скоро може да стане скъпо. Тъй като се запознахме с Google Classroom, се чудим защо не се използва повече в България. Възможно ли е, защото досега Google е отделял малко ресурси за популяризирането му? Или българските среди имат пристрастия към собствени решения?

По-долу искаме да обсъдим малко по-подробно Google for Education, и по-специално Google Classroom, за да покажем защо инструментът трябва да се разглежда от повече училища.

Какво е Google Classroom?

Накратко: Google Classroom не е стандартен LMS в смисъл, че е цялостно решение за администриране на онлайн курсове и студенти. Бихме го описали като опит за интегриране на различни продукти на Google в цялостно решение, като по този начин създава лек LMS. Този лесен за употреба инструмент е разработен от Google в тясно сътрудничество с учители с цел да направи обучението по-продуктивно, съвместно и смислено. Classroom е лесен за конфигуриране и може да бъде интегриран с G Suite за образование.

Защо всяко училище трябва да обмисли използването на Google Classroom? Е, има редица добри причини:

Най-очевидната причина е, че е безплатна за използване и е включена, когато се регистрирате за G Suite for Education. Повечето други системи струват пари както за закупуване, така и за стартиране. Други безплатни продукти, като Moodle, изискват от потребителя да намери сървър, на който да инсталира софтуера, и да осигури компетентно лице, което може да се погрижи за поддръжка, надстройки, място за съхранение, архиви и др. С Google за образование, това е безплатно!

Ученето е в процес на по-голямо сътрудничество. Учениците решават задачи, като работят заедно, както в групи, така и цифрово в интернет. Решенията на Google за съвместно редактиране на документи в реално време са най-добрите на пазара.

Ако сте в системата за редактиране на документ или електронна таблица, имате достъп до инструмента за изследване, който включва ИИ(Изкуствен Интелект) и Google Търсене във вашия работен поток. Няма нужда да отваряте нови раздели в браузъра, за да търсите неща. Това може да стане директно от документа, в който работите. Освен това Explore може да предложи графики, които могат да представляват интерес въз основа на данните във вашата електронна таблица.

Няма причина да се изисква учениците да имат например Microsoft Office или да имат специфична операционна система. С Classroom учителите и учениците могат да работят, когато и където искат – на всяко устройство. Тъй като инструментът е в облака, те имат достъп до всички задания, материали и т.н. от всеки компютър или мобилно устройство.

Спестете пари и защитете околната среда – с цифровата класна стая намалявате консумацията на хартия, тъй като има по-малка нужда от копиране на листове и тетрадки.

Опростяване на ежедневието за учителите

Проверката на учениците, учебния материал и времето естествено са най-важните съображения за учителя. Заданията и други материали в Google Classroom могат да се използват повторно и да се подобряват от година на година. Маркирането може да се извърши или чрез използване на вашата собствена система в електронна таблица, или като се използва налична добавка (Add-on). Маркирането в класната стая осигурява добър преглед на напредъка на учениците и улеснява учителя да диференцира заданията въз основа на индивидуалните умения на учениците. Родителите могат да получават актуализации за дейностите на ученика по имейл.

По-лесно за учениците

За учениците е лесно да знаят какво трябва да се направи, тъй като те трябва да влязат само на едно място, за да са в крак с това, което прави класът, а това означава, че учениците не трябва да носят толкова много книги от и до училище. Всеки клас има поток от събития като информационна лента, където задачите и инструкциите от учителя се появяват. Освен това учениците не трябва да отделят време за изтегляне и качване на документи. Документите са в Google Диск и се редактират в браузъра.

Любопитни ли сте за Google Workspace, Chromebook или Google for Education? Свържете се с нас на [email protected] за чат/разговор без предварителни агнажименти.

Свързани статии

Google Workspace Обучение

Преминаването към нова платформа винаги е важна промяна за Вашите служители и Вие искате Вашият първи ден да премине възможно най-гладко. Някои служители могат да се опасяват от промяната и да се нуждаят от малко лична помощ, независимо колко документация и обучение сте предоставили предварително.